Gazirana voda? Samo napred!

Objavljeno u magazinu Lepota i zdravlje, 01.03.2018.

LAKO DO DOBROG ZDRAVLJA

UntitledGazirana voda nastaje rastvaranjem ugljen-dioksida (CO2) u vodi.
Stvara se ugljična kiselina koja je ,,kiselija,, od obične vode, ali mnogo manje kisela od želudačne.
Zbog specifičnog osećaja na nepcima, i ukusa koji joj daju mehurići, mnoge osobe radije i više piju gaziranu vodu.
Upravo stoga, gazirana voda je dobar način za povećanje dnevnog unosa vode i hidrataciju organizma. Pored toga, gazirana voda ima i zdravstveno povoljne učinke
Pored toga, gazirana voda ima i zdravstveno povoljne učinke.

U jednoj kliničkoj studiji bolesnici sa problemima u probavi ili zatvorom podeljeni su u dve grupe i tokom 15 dana jedna grupa pila je običnu, a druga grupa gaziranu vodu. Stanje probave poboljšano je kod ljudi iz grupe koji su pili gaziranu vodu. Zato je gazirana voda je odličan izbor za osobe koje imaju hroničan zatvor, jer pomaže u uspostavljanju redovnije stolice.
Istraživači u Japanu otkrili su da se od 250 ml gazirane vode oslobađa 900 ml vazduha što stvara osećaj punoće i sitosti u trbuhu. Ovaj efekat iskoristili su da uporede grupe gojaznih žena, tako da je jedna grupa pila smao gaziranu, a druga samo negaziranu vodu. Žene koje su pile gaziranu vodu smanjile su više svoju telesnu težinu, jer su imale veći osećaj sitosti. Bez težine u stomaku, izbegle su prejedanje. Čak i u trudnoći, pojedinim trudnicama prija gazirana voda jer im smanjuje mučninu i kiselinu.

Postoji zabrinutost zbog erozije zubne gleđi gaziranom vodom, ali studija iz 2001.godine objavljena u Journal of Oral Rehabilitation pokazala je da je taj rizik 100 puta manji nego kada se konzumiraju ostala slatka bezalkoholna pića. Prema tome, gazirana voda je odlična zamena za gazirana pića koja sadrže šećer.
Gazirana voda nema negativan uticaj na ljudske kosti za razliku od gaziranih pića za koja je otkriveno da smanjuju gustinu kostiju u ženskim kukovima.
S obzirom da na našem tržištu postoji gazirana voda sa prirodno rastvorenim jodom, koja je poput šampanjca među vodama uz njeno konzumiranje biće i manje brige za dobro zdravlje..

Gazirana voda je dobar izbor za poboljšanje probave i hidrataciju organizma.
Ljubitelji gazirane vode mogu da odahnu, jer nema razloga da brinu za svoje zdravlje