Hormoni u (dis)balansu: Hipotireoza se teško otkriva, ali je lečenje jednostavno!

Objavljeno u Informer-u, 20.05.2017. godine

 

Informer hormoni u disbalansu 20052017 1HORMONI U (DIS) BALANSU: Hipotireoza se teško otkriva, ali je lečenje jednostavno!
Nedovoljna aktivnost štitaste žlezde, hipotireoidizam, ukoliko nije prepoznata, može da dovede do mnogih zdravstvenih problema
Preko 300 miliona ljudi širom sveta pati od problema sa štitastom žlezdom, od čega čak polovina njih nije svesna tog stanja. Simptomi kao što su zamor i malaksalost, osetljivost ili depresija mogu se lako zamaskirati u drugu bolest. Nedovoljna aktivnost štitaste žlezde, hipotireoidizam, ukoliko nije prepoznata, može da dovede do brojnih zdravstvenih problema. Mada se teško otkriva, dobra vest je da je lečenje jednostavno. Štitasta ili tireoidna žlezda ima veoma važnu ulogu u regulisanju ukupnog metabolizma i utiče na srce, mozak, bubrege i reproduktivni sistem. Kada je njena funkcija smanjena, dolazi do hipotireoze, bolesti koja se
češće javlja kod žena, i to deset puta više nego kod muškaraca. Najčešći oblik je Hašimotov sindrom, autoimuni poremećaj u kom telo napada štitastu žlezdu – rezultat je oštećenje tiroidne žlezde, pri čemu ona ne proizvodi dovoljno hormona. Nemojte zanemarivati simptome: zamor, pad memorije i koncentracije, depresiju, dobijanje na telesnoj težini Uzroke treba tražiti u nepravilnoj ishrani, neurednom životu, hroničnoj nervozi i stresu, preteranom naporu tokom dužeg vremenskog perioda i naravno, naslednom faktoru.

 

Memorija na leru

Šta god da je u pitanju, nemojte zanemarivati simptome: zamor, pad memorije i koncentracije, depresiju, dobijanje na telesnoj težini, a bez izmena u načinu ishrane – otoci, usporen rad srca, suva koža, suva beživotna kosa, lomljivi nokti, neuredne menstruacije.
Zbog njihove nespecifičnosti, često se odbacuju kao beznačajni ili kao posledica neke druge bolesti, odnosno posledica načina života. Bolest se utvrđuje analizom krvi, a kada se otkrije, uspešno se i leči sintetskim preparatom tiroksina, koji je sličan prirodnim hormonima što nedostaju. Terapija se uzima doživotno, jer je i poremećaj funkcije doživotne prirode. 10 puta česće se javlja bolest kod žena nego kod muškaraca Ako se ne leči, posledice ovog oboljenja su visok nivo holesterola i povećan rizik od moždanog udara i infarkta, kao i demencije. U težim slučajevima nizak nivo tiroidnih hormona može izazvati gubitak svesti i po život opasan pad telesne temperature.

 

Pomoć iz prirode

U ishranu uvrstite plavu ribu, kao što su tunjevina, skuša, haringa, losos, koja je bogata selenom i omega -3 masnim kiselinama, morske plodove i školjke. Takođe se preporučuje veći unos žitarica, integralni pirinač bogat selenom, orašaste plodove, suncokretove semenke, citrusno voće, banane, jagode, šljive, a od povrća su posebno značajni šargarepa i paprika. Namirnice koje usporavaju apsorpciju joda (potrebnog za sintezu tiroidnih hormona) i koje treba izbegavati su kupus, kelj, kikiriki, senf, soja, brokoli, laneno seme. Ne treba ih u potpunosti izbaciti iz ishrane, već ih konzumirati do dva puta nedeljno i nikada više njih u isto vreme. U našem narodu je za ovaj poremećaj od davnina najpoznatiji prirodni lek liker od oraha. Za liker se upotrebljavaju zeleni orasi jer su veoma bogati jodom. Prave se tako što se oko 40 komada vrlo mladih oraha (dok su još mali i u ljusci), zaseče nožem (kako bi bolje
ispustili sokove), stavi u veću staklenu posudu i prelije sa dva litra domaće komove rakije. Zatim se doda šećera po želji (ne previše). Posuda se dobro zatvori i ostavi da odstoji na suncu šest nedelja. Nakon toga se procedi i nalije u flaše. Liker od oraha (orahovaču) treba piti svako jutro na prazan stomak jednu malu rakijsku čašicu. Još jedan narodni lek: dve kašike heljdinog brašna preliti uveče čašom kefira, ostaviti da prenoći i popiti ujutru na prazan stomak.

 

Tibetanska vežba

Probajte tibetansku vežbu za štitastu žlezdu koja obezbeđuje povećani dotok krvi.

  1. Istrljajte dlanove jedan o drugi, da se dobro zagreju. Tople dlanove stavite nežno na štitastu žlezdu i držite ih tako desetak sekundi.
  2. Tri puta uzastopno progutajte pljuvačku ili popijte tri gutljaja vode.
  3. Izdahnite vazduh. Dok izdišete, savijte glavu unapred i što jače priljubite bradu uz grudi. Držite tako bradu nekoliko sekundi bez disanja. Kad počnete da udišete, dižite bradu i zabacite glavu. Zategnite vrat što više. Donju usnu podignite da pređe preko gornje. Ovo radite dok udišete. Zadržite glavu u tom položaju nekoliko sekundi. Kad počnete da izdišete vazduh, ponovo spustite glavu i priljubite bradu na grudi.
  4. Dok vam je brada na grudima, polako okrećite glavu nalevo, pa nadesno, ne odvajajući bradu od grudi, tako da pritiskate grudi bočnim stranama brade. Na ovaj način se vrši odlična masaža štitaste žlezde. Sve ponovite deset puta.

Vežba može da se radi u sedećem ili stojećem položaju, a posebno je korisna kod hipotireoze.