JOD – ČUVAR TELA PO TROPSKOM VREMENU

Objavljeno u Večernjim novostima, 08.07.2017.

Jod je gradivni mineral koji se nalazi u svakoj našoj ćeliji a utiče na većinu procesa u našem telu. Šta se dešava kad nam fali jod, pogotovo u vrelom letnjem periodu?
Pri nedostatku joda u našem organizmu dolazi do zastoja više procesa od kojih su neki ključni za naše zdravlje i izgled. Pored štitaste žlezde, nedostatak joda ima veliki uticaj na mozak, dojke, kožu, želudac. Telo nam šalje signale kada nam fali jod i to moramo znati da prepoznamo. Najuočljiviji su grčevi u mišićima, suva koža, opadanje kose, slaba i lomljiva kosa, loša koncentracija i pamćenje, nedostatak energije, umor i depresija, sve vrlo slično kao i kad našem organizmu fali voda.

momak

Leti je posebno izražen nedostatak joda zato što ga izbacujemo kroz znoj, pogotovo ako redovno vežbamo. Tada naše telo gubi vodu, minerale i soli koje je potrebno nadoknaditi. Ne postoji lakši način za to nego unosom hrane i vode bogate jodom.
Jod se mora svakodnevno unositi a ima ga u većini morskih plodova i algi, u povrću koje možemo naći na pijacama. Zbog hidratacije organizma, pri tropskim temperaturama, najbolje rešenje je mineralna voda sa prirodno rastvorenim jodom. Na taj način istovremeno hidriramo organizam i nadoknađujemo dragoceni jod.
Zato kačket na glavu, flašu u ruke i pravac plaža!

plaza