Jod je neophaodan svakoj ćeliji u našem telu

Objavljeno u časopisu Blic žena, 16.09.2017. godine
 

jod je neophaodan svakoj celiji u nasem telu, blic zena 1609Svi znamo za jod ali da li znate koju ulogu ima u našem organizmu, a posebno za štitastu žlezdu? Jod je esencijalni mikroelement što znači da je neophodan svakoj ćeliji u telu.
Jod je sastavni deo hormona štitaste žlezde koji utiču na sve biohemijske procese u organizmu. Jedna od najvažnijih uloga ovih hormona je regulacija stvaranja nervnih ćelija i formiranje neuronske mreže. Razvoj mozga je najintenzivniji u periodu trudnoće i u prvih nekoliko godina života, što ne znači da nam jod kasnije nije neophodan. Naprotiv, ono što je važno znati jeste da organizam ne proizvodi jod pa ga moramo svakodnevno unositi.
Sa samo 150 mikrograma dnevno, čovek zadovoljava svoje dnevne potrebe za jodom, dok su kod trudnica te potrebe malo veće, oko 250 mikrograma.
Najzdravije je ovaj dragoceni mineral, unositi kroz vodu i hranu. Najviše joda sadrže morski plodovi , kao što su alge i riba. U manjim količinama ga ima u povrću kao što su tikvice, beli luk, cvekla. Kako se minerali najbolje apsorbuju iz tečnosti, jod možemo nadoknaditi kroz mineralnu vodu bogatu prirodno rastvorenim jodom.