Jod je neophodan za pravilan rad štitaste žlezde

Objavljeno u časopisu Blic žena, 14.10.2017. godine

Jod neophodan za pravikan rad stitaste zlezde, Blic zena 14102017Štitasta žlezda sigurno nije prva stvar koje ćete se setiti kada je zdravlje u pitanju a to ne znači da je manje bitna. Naprotiv, ona je odgovorna za većinu procesa u našem telu a za njeno
pravilno funkcionisanje odgovoran je jod. Jod je mineral koji je neophodan svakoj ćeliji našeg organizma. Ima vitalnu ulogu u nastanku života i očuvanju zdravlja. On je osnovni gradivni element hormona štitaste žlezde koji utič na većinu metaboličkih procesa u organizmu. Pojačano ili smanjeno lučenje hormona štitaste žlezde, usled nedostatka joda, odražava se na rad srca, metabolizam, nervni sistem, a kod žena i na reproduktivnu sposobnost. Dakle, normalan rad štitaste žlezde je veoma važan, a to nam obezbeđuje redovan unos joda.
Jod moramo svakodnevno unositi jer ga organizam ne može sam proizvesti, i to 150 mikrograma, a kod trudnica i tokom dojenja minimalan dnevni unos joda treba da bude 300 mikrograma. Najbolji način za unos joda su, svakako, hrana i piće. Namirnice koje sadrže najviše joda su morski plodovi i alge, zatim ga ima u povrću kao što su blitva, bela repa, tikvice, beli krompir i beli luk. Budući da se minerali najbolje apsorbuju kroz vodu, ne treba zaboraviti da kod nas postoji mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.