Jod je neophodan ženama

Objavljeno u magazinu Bazar, 29.12.2017.godine

Jod je neophodan zenama, Bazar 29.12.2017.Nedostatak minerala može da ima posledice po zdravlje
Jedan od esencijalnih minerala za naš organizam je jod. On utiče na svaki organ u našem telu i veoma je važan u prevenciji bolesti, a jedna od najopasnijih je svakako rak dojke, koji je i najčešći oblik karcinoma kod žena.
Pored štitaste žlezde, najveća koncentracija joda u našem organizmu, nalazi se u tkivu dojke. Nedostatak joda može da dovede do fibrocističnih promena na grudima.
Prema rečima američkog hirurga Donalda Milera Džuniora, mnoge žene obolele od raka dojke imale su izrazit deficit joda u svom organizmu. Naime, žene obolele od ove vrste karcinoma imaju povišen estrogen i nizak nivo progesterona.

Tiroidni hormoni, u čijem sastavu je i prirodni i sintetički jod, drže nivo estrogena pod kontrolom, te se pretpostavlja da na taj način mogu da utiču i na smanjenje rizika od pojave ovog teškog oboljenja.

Naravno, ne treba da se zaboravi da preventivni pregledi imaju veliku ulogu u otkrivanju ove bolesti, te da je prevencija najbolji lek Ljudsko telo nema mogućnost da samo proizvede jod, te bi stoga trebalo da se ovaj mineral svakodnevno unosi. Stručnjaci savetuju svima da slede primer Japanaca čija je ishrana bogata jodom. To su namirnice morskog porekla: školjke, alge, morske alge, bela riba, te bi bilo dobro kada bi se neke od njih svakodnevno nalazile na meniju.
– Učinite svom organizmu uslugu, obezbedite sebi dovoljnu količinu joda svakog dana. To je sitnica, koja može da znači mnogo za zdravlje – poručuju stručnjaci.

GLOSA/RASTER
Prema rečima američkog hirurga Donalda Milera Džuniora, mnoge žene obolele od raka dojke imale su izrazit deficit joda u svom organizmu.