Jod je obavezan, naročito za trudnice!

Objavljeno u magazinu Blic žena, 18.11.2017. godine

jod je obavezan narocito za trudnice, Blic zena 18.11.2017.Odavno je poznato da je jod veoma bitan mineral za naš organizam zbog toga što utiče na razvoj i rad svakog organa u telu, a naročito štitne žlezde.
Zbog toga je veoma bitno da žene u drugom stanju redovno i u dovoljnim količinama unose jod. Ukoliko štitna žlezda kod trudnica ne obavlja svoju funkciju povećava se rizik od prevremenog porođaja.
Nedovoljan unos joda, kroz ishranu, može da dovede do smanjenja aktivnosti štitraste žlezde. Naime, manjak joda rezultira nedostatkom hormona štitnjače, čiji je sastavni element upravo ovaj mineral. Jod takođe utiče na stvaranje neuronske mreže fetusa. Pri nedostatku ovog minerala može doći do poremaćaja proizvodnje hormona, teškoća u gutanju i disanju, hipotiroidizma, usporenog rasta, mentalnog oštećenja i na kraju – nižeg nivoa inteligencije.
Sa samo 150 mikrograma dnevno, čovek zadovoljava svoje dnevne potrebe za jodom, dok su kod trudnica te potrebe malo veće, oko 250 mikrograma. Međutim, za zdravu mamu i bebu bitno je svakodnevno unošenje joda, ovog dragocenog minerala, jer ga naš organizam sam ne može stvoriti. Najbolje je to uraditi unosom morske ribe i algi, zatim povrćem kao što su beli luk, tikvice,
šargarepa i cvekla. Kod nas postoji prirodna mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.
Redovnim unosom JODA čuvate svoje i bebino zdravlje!