JOD – mineral posebno važan i za mamu i za bebu

Objavljeno u magazinu Mama & Beba, 05.10.2017. godine

jod mineral posebno vazan i za mamu i za bebu, mama&beba 05102017Jod je mineral koji je izuzetno bitan našem organizmu. Posebnu važnost mu dajemo zato što je odgovoran za većinu procesa u našem telu. Pri nedostatku joda najviše problema ima štitasta žlezda.
Ovaj mikronutrijent budućim majkama je neophodan za pravilan razvoj mozga i moždanih struktura u prenatalnom periodu. Več i blagi ili umereni nedostatak joda u trudnoći može da ima nenadoknadive i neizlečive posledice na novorođenče u kasnijem dobu, a loš uticaj na motorne i kognitivne funkcije vidljiv je već u detinjstvu. Veliki je i rizik od mentalne zaostalosti i gluvoće, te je jako važno uzimanje dovoljne količine joda u trudnoći, tokom dojenja i do druge godine života.

Prema SZO trudnicama je potrebno oko 300 mikrograma dnevno!

Ljudski organizam ne može da proizvede jod nego ga moramo svakodnevno unositi. Načina za to ima dovoljno, a na nama je da izaberemo. Najviše joda ima u morskim algama i ribi, jodiranoj soli, u tragovima u voću i povrću a kod nas i u mineralnoj vodi bogatoj prirodno rastvorenim jodom.

Stoga, da bi naš mozak mogao izvršavati sve zadatke, od onih najlakših do najsloženijih, briga za njegov pravilan razvoj počinje već u majčinom stomaku.