Jod neophodan svakoj ćeliji u telu

Objavljeno u Dnevniku 02.07.2017.

Nedostatak joda je problem koji postoji kod skoro 30-40% svetske populacije. Jedan od primarnih uzroka je nedostatak unosa joda hranom.
Jod je jedan od ključnih hranljivih minerala neophodnih organizmu u prevenciji bolesti, čak i onih najtežih. Svakoj ćeliji, organu i sistemu organa u ljudskom organizmu je neophodan jod, posebno tkivu dojke i štitaste žlezde.

Upravo stoga, naučnici smatraju da je jod vrlo efikasan u prevenciji karcinoma dojke. Oni čak tvrde da se upotrebom joda kod osoba koje imaju genetsku sklonost ka pojavi raka dojke mogu ,,isključiti loši geni i podstaknuti programirana ćelijska smrt malignih ćelija”.

doktor

Preporučena dnevna doza joda iznosi 150 mikrograma, a kad govorimo o prevenciji čak 12,5 miligrama joda. To je 100 puta više od preporučene dnevne doze. U izrazitim slučajevima, američka Agencija za hranu i lekove preporučuje čak uzimanje 16,5 mg joda dnevno kako bi se sprečio karcinom štitaste žlezde. Jod u ovoj količini može zaštititi ne samo štitastu žlezdu, već i druge organe.
Stručnjaci kažu da pravilan nivo joda može smanjiti učestalost javljanja karcinoma dojke i štitaste žlezde.

Uz svakodnevno unošenje morskih plodova, školjki, morskih algi i drugih morskih organizama kao i morske soli, obezbedite svom organizmu dovoljnu količinu joda, koja može preventivno delovati kod pojave malignih stanja. Još jedan način da u ovo tropsko vreme obezbedite svom telu jod jeste unošenje dovoljne količine vode u toku dana. Kod nas postoji mineralna voda sa prirodno rastvorenim jodom. Upravo zato, ukoliko ne unosimo dovoljno vode, mozak neće biti sposoban da pravilno funkcioniše a kako jod utiče na koncentraciju, ne zaboravite: kad krenete napolje, flašicu vode ponesite!

slika1