Jod neophodan za razvoj i funkciju mozga

Objavljeno na portalu 021.rs, 12.09.2017. godine

ZAŠTO JE JOD NEOPHODAN

Jod neophodan za razvoj i funkciju mozga, 021 12092017Jod ima vitalnu ulogu u nastanku života i održanju zdravlja. On je osnovni gradivni element hormona štitaste žlezde. Neophodan je za normalan rast i razvoj svih ćelija i tkiva, a posebno za RAZVOJ I FUNKCIJU MOZGA. Kako je razvoj mozga najintenzivniji tokom fetalnog razvoja i u prve tri godine života, posledice nedostatka joda su najopasnije kod trudnica, dojilja i male dece.
Nedostatak joda oštećuje pamćenje, koncentraciju i radnu sposobnost u svakom životnom dobu. To je najčešći pojedinačni sprečivi uzrok intelektualne zaostalosti u svetu, jer smanjuje ukupan količnik inteligencije naroda čak do 18 IQ bodova.
Jod je važan za apoptozu – programirano odumiranje ostarelih, izmenjenih i zaraženih ćelija. Zato je NEOPHODAN u odbrani protiv stresa, infekcija i raka.
Obzirom da naše telo ne može da stvori jod – MORAMO SVAKODNEVNO DA UNESEMO DOVOLJNU KOLIČINU joda hranom i vodom.
Svetska zdravstvena organizacija, do nedavno je preporučivala dnevno potrebnu količinu od 150 mikrograma joda, a trudnicama i dojiljama dvostruko veći. Nove preporuke su povećane pa je u cilju održanja zdravlja, minimalno poterbno oko 15 mikrograma po kilogramu telesne mase za decu, prevremeno rođenim bebema 30 mikrograma na svaki kilogram telesne mase, a odraslima 300 mikrograma.
Joda ima najviše u morskim plodovima (plava riba, alge), ali i u svežim jabukama, zelenoj salati i integralnom hlebu i u manjoj količini u mlečnim proizvodima.
Glavni izvor joda je jodirana kuhinjska so, hrana poreklom iz mora, naročito bakalar i brancin. Odličan izbor je i mineralna voda sa prirodno rastvorenim jodom. Poređenja radi, jedna mala kuhinjska kašikica jodirane soli sadrži oko 95 mikrograma joda, porcija morske ribe (170 g) oko 650 mikrograma joda, a dve čaše mineralne vode sa prirodno rastvorenim jodom imaju dnevno potrebnu dozu joda.