Jod određuje IQ bebe

Objavljeno u časopisu ,Story – Lepa i srećna, 17.05.2017. godine

story lepa i srecna 17052017Glavni preduslov za rođenje zdrave bebe je pravilna ishrana majke u toku trudnoće. Prema istraživanju naučnika sa Univerziteta u Bristolu, najvažniji je pravilan unos joda. Upravo jod je krucijalan za neurološki razvoj mozga fetusa.
Zadatak Avon Longitudinal Study of Paretnts and Children ALSPAC bio je da utvrde dve primarne informacije koje se odnose na jod.
prvo, do koje mere nedostatak joda u toku trudnoće utiče na IQ dece posle rođenja.
drugo, da li nedostatak joda predstavlja pretnju i za razvijene zemlje.
U osmoj i devetoj godini života kod dece trudnica, koja su učestvovala u istraživanju, urađeni su IQ testovi kao i testovi koji pokazuju kakva je njihova sposobnost čitanja i razumevanja. Rezultati su bili poprilično šokantni. Deca trudnica sa blagim ili umerenim nedostatkom joda u trudnoći su imala smanjen IQ i imala su ozbiljnih problema sa razumevanjem i čitanjem tekstova.
S obzirom da je studija rađena u Engleskoj naučnici su ostali zapanjeni i činjenicom da su čak i razvijene zemlje pogođene nedostatkom joda.
Jod se ne skladišti u našem organizmu, pa ga je neophodno redovno unositi u dovoljnim količinama. U trudnoći su te količine povećane. Najviše joda se nalazi u hrani morskog porekla, ali i u vodama bogatim prirodno rastvorenim jodom.