Jod pokreće organizam

blic zena 30122017Objavljeno u časopisu Blic žena, 30.12.2017.

Tokom zimskih meseci naše telo traži više vitamina i minerala. Neki od njih se moraju unositi svakodnevno, i zimi i leti. Takav esencijalni mineral je jod. On je važan mineral od kog zavisi većina procesa u našem telu, a naročito funkcionisanje štitaste žlezde

Najčešća bolest štitaste žlezde je hipotireoidizam. Simptomi bolesti štitaste žlezde su malaksalost, pospanost, usporen rad srca i drugi. Međutim, nekad simptomi nisu izraženi, a bolest postoji. Isto tako postoje i fizički vidljive posledice usporenog rada štitaste žlezde, a samim tim i nedostatka joda. To su ispucala kosa, slabi nokti, bleda koža, povećana telesna težina.
Takođe, hormoni štitaste žlezde imaju ključnu ulogu u razvoju nervnog sistema ploda. Veoma je bitno da trudnice unose dovoljnu količinu joda zbog razvoja mozga fetusa, pogotovo u prva tri meseca trudnoće jer se tada formira neuronska mreža. U svakom slučaju, jod moramo unostiti svakodnevno jer naše telonema mogućnost da samo proizvode jod.

Najviše joda sadrže morske namirnice, kao što su alge i riba. U nešto manjim količinama, ima ga u povrću kao što su tikvice, beli luk, cvekla. Ono što je jako važno jeste da se minerali najbolje apsorbuju kroz tečnost, tako da JOD možemo nadoknaditi kroz mineralnu vodu bogatu prirodno rastvorenim jodom.