JOD – PRVA LINIJA ODBRANE OD RAKA DOJKE

Objavljeno na sajtu B92, 26.05.2017. godine

jod i zdravlje 02062017Prevencija je najbolji lek. Prema rečima američkog hirurga, Donalda Milera Jr., žene obolele od raka dojke su u svom organizmu u većini slučajeva, imale izrazit deficit joda. Zbog toga doktori skreću pažnju, da se redovno nadoknađuje jod u organizmu.
Naučnici su dokazali da je jod esencijalan za zdravlje mlečnih žlezda odnosno ženskih dojki. Naime, zabeleženo je da žene koje obole od ove vrste karcinoma imaju povišen estrogen i nizak nivo progesterona u tkivu dojke. Upravo jod i tiroidni hormoni, regulišu nivo estrogena pa samim tim smanjuju rizik od ovog oboljenja. Ne smemo zaboraviti da su preventivni pregledi neophodni u prevenciji raka dojke.
Na sreću, potrebna količina joda na dnevnom nivou je lako je nadoknadiva kroz hranu i piće. Dnevna potreba odraslog čoveka iznosi oko 150 mikrograma, dece oko 130, a trudnicama se preporučuje 300 mikrograma joda.

Najbogatije namirnice jodom su morske alge i plodovi, manje ga ima u povrću i mlečnim proizvodima, a kod nas ga ima u mineralnoj vodi bogatoj prirodno rastvorenim jodom.

 

Prema rečima američkog hirurga, Donalda Milera Jr., žene obolele od raka dojke su u svom organizmu u većini slučajeva, imale izrazit deficit joda.