Jod važan za mame, a jos više za bebe

Objavljeno na portalu 021, 18.08.2017. godine

Da li znate da je za pravilan razvoj i funkciju svih ćelija i tkiva u našem organizmu a posebno mozga, još u majčinom stomaku, a i nakon rođenja, odgovoran jod?

Jod vazan za mame a jos vise za bebe, 021 18082017Jod je mineral od kog zavisi razvitak bebe, tačnije pravilan razvoj mozga fetusa. Usled nedostatka joda, dolazi do slabijeg razvitka neuronske mreže pa IQ deteta kasnije, tokom rasta i razvoja, može biti niži i do 15 poena! Kako beba sve hranljive materije dobija preko majke i najmanji nedostatak ovog elementa kod trudnica, može da uzrokuje trajne i neizlečive posledice po dečiji mentalni razvoj i zdravlje. Bitno je napomenuti da organizam ne može da proizvede jod nego ga moramo svakodnevno unositi u dovoljnim količinama.

Najveći izvori joda su morske alge i riba. Ima ga u tragovima i u povrću. Najčešći izvor joda je svakako jodirana so ali budući da so i nije zdravo unositi u velikim količinama, treba se okrenuti drugim namirnicama. Odličan izbor po vrelim danima je mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.
Obezbedite svom organizmu dovoljnu količinu tečnosti a samim tim i JODA.