Jod za bolju koncentraciju

Objavljeno na RTV-u, 27.07.2017. godine

Dekoncentrisani ste? Rešenje je JOD!

Jod za bolju koncentraciju, RTV 27.07.2017.Tokom vrelih, tropskih dana koncentracija i pamćenje često zakažu. Ne možemo ceo dan sedeti pod klima uređajem kako bi izbegli pad koncentracije. Moramo pronaći rešenje kako ostati u ,,budan” ceo dan. Rešenje za taj problem je jod.

Nedostatak joda je jedan od glavnih uzročnika pada koncentracije. Pri velikim vrućinama, mozak gubi tečnost a koncentracija naglo opada. Tada treba napraviti pauzu, osvežiti telo i nadoknaditi jod. Jako je važno da se jod unosi svaki dan u dovoljnim količinama, jer telo nije u stanju da ga samostalno proizvodi.
Postoje razni načini da se nadoknadi jod. Jodirana so je najčešće izvor joda za većinu ljudi. Međutim, unošenje soli u velikim količinama, koje su našem organizmu potrebne kad je toplo, nije baš preporučljivo.

Bolje rešenje su morska riba i alge, voće i povrće. Pri visokim temperaturama, opasnost od dehidracije organizma je sveprisutna, pa je najbolje jod nadoknaditi mineralnom vodom bogatom prirodno rastvorenim jodom. Na taj način mozak dobija neophodnu tečnost a telo nadoknađuje dragoceni mineral-jod.