JOD – za mršavljenje

Objavljeno u novinama Večernje novosti, 15.04.2017. godine

 

vecernje novosti 15042017Da li vam se dogodilo da ste na dijeti, želite da smršate, pridržavate se svega, vežbate, a rezultata nema? Jedan od razloga može biti nedostatak joda u vašem organizmu. Jod je veoma važan mineral za naš organizam, a mi znamo veoma malo o njemu.

Jod je bitan za rad štitne žlezde koja reguliše mnoge metaboličke procese u našem organizmu. Nije samo štitna žlezda zavisna od joda. Jod utiče i na druge organe kao što su mozak, dojke, koža, želudac. Mnoge namirnice ne sadrže dovoljnu količinu joda. Takva ishrana može dovesti do poremećaja rada štitne žlezde, a samim tim i poremećaja celokupnog metabolizma.  Najblaži poremećaj je usporavanje metabolizma. Posledica toga su nagomilane kile kojih se teško rešiti.

Telo nam šalje signale kada nam fali jod i to moramo znati da prepoznamo. Neki od njih su opadanje kose, slaba i lomljiva kosa, loša koncentracija i pamćenje, nedostatak energije, umor i depresija.

Ako redovno vežbate, izbacujete više vode, soli i minerala, koje je potrebno nadoknaditi. Da bi to izbegli, potrebno je redovno unositi jod.

Pored uloge koje ima u metabolizmu, jod je veoma bitan za trudnice. Ovaj mineral direktno utiče na razvitak mozga deteta, a kasnije i na IQ.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, dnevne potrebe za jodom kod odraslog čoveka iznose 150 mikrograma dnevno. Kod trudnica je ta količina duplirana pa iznosi bar 300 mikrograma joda dnevno. Ove količine su zasnovane samo na potrebama štitne žlezde. Kada se tome doda i količina joda koja je potrebna drugim organima, jasno je da dnevne potrebe treba duplirati.

Zato vežbajte ali i nadoknadite jod!

Joda najviše ima u morskim algama, voću, povrću, jodiranoj soli i u nekim mineralnim vodama bogatim prirodno rastvorenim jodom.