Jod za zdraviji razvoj vašeg deteta

Objavljeno u Lepota i zdravlje, mart 2017.

Među hranjivim materijama koje unosimo svakodnevno jedan element je neobično važan.

To je jod. Količine joda koje su potrebne našem organizmu tokom dana veoma su male, svega nekoliko milionitih delova grama.

Preporučena dnevna doza joda za odrasle osobe je 150 mikrograma, a za trudnice i dojilje skoro 300 mikrograma. Jod je sastavni element hormona štitaste žlezde, koji utiču na sve biohemijske procese u organizmu. Jedna od najvažnijih uloga ovih hormona jeste regulacija stvaranja nervnih ćelija i formiranje neuronske mreže. Razvoj mozga je najintenzivniji u intrauterinom periodu i u prvih nekoliko godina života. Zbog toga je upravo u ovom razvojnom dobu svakodnevan unos joda važan. Tokom prva tri meseca embrionalnog razvoja stvara se oko 2.5 miliona nervnih ćelija svakog minuta. Umnožavanje, razgranavanje i međusobno povezivanje ( stvaranje neuronske mtreže )  nastavlja se u daljem toku trudnoće. Beba koja se razvija sve hranjive materije dobija preko majke. Stoga i najmanji nedostatak ovog elementa kod trudnica može da uzrokuje trajne i neizlečive posledice po dečiji razvoj i zdravlje.

Nedostatak joda u ishrani vodeći je uzrok umne zaostalosti dece u svetu, a na nivou stanovništva jedne zemlje nedovoljan unos joda smanjuje ukupne intelektualne sposobnosti nacije čak za 15 IQ poena.

Sitnice jesu uvek važne, a kada je zdravlje u pitanju – JOD  je takođe NEOPHODAN svakodnevno, u “sitnim” porcijama.

 

Lepota i zdravlje April - Jod za zdraviji razvoj vaseg deteta