Jod – za zdravu mamu i bebu

Objavljeno na portalu b92.net, 25.09.2017. godine

Jod za zdravu mamu i bebu, b92 25.09.Svi znamo da postoje navike koje su veoma štetne u trudnoći ali isto tako postoje i one dobre, i za vas i za plod. Isto tako postoje namirnice koje nisu baš zdrave ali i one bogate vitaminima i mineralima dragocenim prvenstveno za plod.
Jod je mineral koji svakodnevno mora biti zastupljen u ishrani trudnica. Svetska zdravstvena organizacija smatra da je upravo nedostatak joda, svuda u svetu, najvažniji uzročnik nedovoljno
razvijenog mozga kod fetusa, a to se može sprečiti. Drugi razlog redovnog unosa joda kod trudnica jeste štitna žlezda. Ukoliko štitnjača ne obavlja svoju funkciju pravilno, povećava se rizik od prevremenog porođaja, a može doći do nepravilnosti u telesnom rastu i izgledu ali i mentalnom razvoju fetusa.
Prema poslednjim istraživanjima, nedostatak joda u trudnoći može kasnije izazvati niži IQ deteta, probleme u razumevanju i čitanju tekstova ali i slabljenje koncentracije i sposobnosti pamćenja.
Pošto je jod važan i u prve tri godine razvoja mozga deteta, važno je uvrstiti ga u ishranu deteta svakodnevno. Sa samo 150 mikrograma dnevno, čovek zadovoljava svoje dnevne potrebe za jodom, dok su kod trudnica te potrebe malo veće, oko 250 mikrograma. Kako telo ne proizvodi jod, moramo birati namirnice bogate jodom. To su tikvice, beli luk, artičoke, zatim morska riba i alge a
kod nas mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.
Za zdravu mamu i bebu, ne zaboravite jod!