Kilogrami se gomilaju i zbog manjka joda

Objavljeno na portalu 021.rs, 16.01.2018. godine

Jod na prazničnoj trpezi

021 16012018Sezona slava i praznika, svi volimo da se opustimo u hrani i piću sa porodicom i prijateljima. Ne marimo za posledice prejedanja ali one kad tad izađu na videlo u vidu viška kilograma. Nedostatak joda može biti jedan od razloga zbog kog kilogrami ne nestaju.

Jod je veoma važan mineral za pravilan rad štitne žlezde, a samim tim i funkcionisanje našeg organizma u celosti. Posledice nedostatka joda mogu biti umor, depresija, slaba koncentracija. Takodje nedostatak joda može dovesti i do usporavanja metabolizma i samim tim nagomilavanja kilograma. Treba znati i to da je jod odličan za detoksikaciju organizma.

Pošto ga organizam ne proizvodi, jod moramo svakodnevno unositi. Načina za to ima i više nego dovoljno. Najbolji su morski plodovi i alge, može se naći u belom luku, pasulju, bilitvi i tikvicama. Kod nas, najbolji izvor je gazirana mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom. Na taj način rehidriramo organizam, naročito u ovim slavskim danima i takodje, nadoknadjujemo jod.