Nedostatak joda je problem za ceo organizam

Objavljeno na portalu 021, 24.07.2017. godine

Obratite pažnju: nedostatak JODA je problem za ceo organizam!

Nedostatak joda je problem za ceo organizam, 021 24.07.2017.Svaki mineral je odgovoran za određene procese u našem telu. Da li znate da je jod odgovoran za većinu? Jod se nalazi u svakoj ćeliji u našem organizmu i zbog toga njegov nedostatak izaziva mnoge tegobe, velike i male.

Jod pomaže pri eliminaciji otrova iz tela kao što su brom, živa i olovo. Pored toga, ima antibakterijsko, antiparazitsko, antigljivično i antivirusno dejstvo. Ako se uzme u obzir da jod podstiče samouništenje ćelija raka, onda nam je jasno zbog čega je jod toliko važan za naš organizam.
Nedostatak joda se ispoljava i kroz grčeve u mišićima, hladne ruke i stopala, sklonost ka debljanju, loše pamćenje i koncentraciju, depresiju, malaksalost, suvu kožu i lomljive nokte. Nedostatak joda u trudnoći izaziva teške i trajne posledice po dete.

Zbog svega navedenog, jod je zaista mineral neophodan našem organizmu. Mora se redovno unositi jer telo nema mogućnost da ga proizvede. Najčešći način unosa joda je jodirana so. Međutim, unos veće količine soli može oštetiti naš organizam – piše Women’s Health, treba se okrenuti drugim izvorima joda. To su morski plodovi i riba, zatim beli luk, avokado, artičoke…Najbolji i najlakši način da unesemo jod, po toplom, letnjem vremenu, svakako je mineralna vode bogata prirodno rastvorenim jodom. Na taj način hidriramo naš organizam i nadoknađujemo dragoceni jod.