Nedostatak joda moze da uspori metabolizam

Objavljeno u Dnevnik-u, 06.08.2017. godine

OPREZ! NEDOSTATAK JODA USPORAVA METABOLIZAM

Nedostatak joda moze da uspori metabolizam, dnevnik 06.08.2017.Da li vam se dešava da vodite računa o ishrani, redovno trenirate, pokušavate da smršate na sve moguće načine ali ne ide? Vrlo je verovatno da imate problem sa nedostatkom joda.

Ukoliko strog režim ishrane i vežbe ne daju rezultate treba proveriti nivo joda u organizmu. Ljudi kojima nedostaje ovaj esencijalni mineral, imaju i druge simptome vrlo širokog spektra: suva kos, grčevi u mišićima, bledilo, umor, depresija, loša koncetracija, teško podnose promenu temperature. Zbog lošeg, usporenog metabolizma, uzrokovanog nedostatkom joda, umesto da mršavite, vaga ipak pokazuje višak krilograma, a u organizmu se zadržava voda i stvara celulit.

Obzirom da naš organizam ne proizvodi jod, nego moramo svakodnevno da ga unosimo, treba pronaći najbolje izvore prirodnog joda. Najviše ga ima u morskim algama i plodovima, može se naći u belom luku, pasulju, bilitvi i tikvicama.
Redovnim treniranjem izbacujete mnogo tečnosti i minerala kroz znoj. Najbolji izvor prirodnog joda u tom slučaju je mineralna voda bogata upravo takvim jodom. Na taj način, hidrirate organizam i unosite ovaj dragoceni mineral.