Nedostatak joda u ishrani je opasan

Objavljeno u magazinu Blic žena 26.08.2017. godine

OBRATITE PAŽNJU- NEDOSTATAK JODA U ISHRANI JE OPASAN
Nedostatak joda u ishrani je opasan, Blic zena portal 28082017Kad štitasta žlezda proizvodi previše hormonaT3 i T4, organizam radi prebrzo, što se prepoznaje po uznemirenosti, razdražljivosti, nesanici, mršavljenju, lupanju srca, povišenom pritisku, nepodnošenju toplote…
Nasuprot njima, simptomi usporenog rada štitaste žlezde ili hipotireoze jesu hroničan umor, depresija, gojaznost, porast masnoća u krvi, hroničan zatvor, zimogrožljivost, suva kosa, staračka koža… Hipotireoza je ujedno i najčešći pojedinačni uzrok umne zaostalosti u svetu, ali i jedan od uzroka bračnog steriliteta. Trudnice ne smeju dozvoliti manjak joda u ishrani kako bi umanjile šansu da rode decu koja će imati poteškoće s fizičkim razvojem i razvojem mozga.

Prevencija je jednostavna: svakodnevni unos joda u dovoljnim količinama – 150 mikrograma, a kod trudnica i tokom dojenja minimalan dnevni unos joda treba da bude 300 mikrograma. Namirnice s većom količinom joda su sveža morska riba (sardina, losos, bakalar, jesetra) i morske alge. U jodiranoj soli procenat joda nije stalan. Dobar izvor joda je mineralna voda s prirodno rastvorenim jodom, jer organizam lakše koristi jod iz vode nego iz hrane.