Nedostatak joda ubija koncentraciju

Objavljeno na portalu 021.rs, 14.11.2017. godine

Nedostatak joda ubija koncentraciju, 021 14112017Sposobnost da se skoncentrišemo, u velikoj meri se zasniva na okolnostima i situaciji u kojoj se tog momenta nalazimo. Nekada su greške koje napravimo dekoncentrisani male, a nekada mogu biti i kobne. Redovan unos joda, hranom i vodom, siguran je način da popravimo koncentraciju.
Jod je esencijalni mineral za naš organizam. Utiče na razvitak mozga i grananje neuronske mreže pa samim tim i na moždane aktivnosti.
Pored pada koncentracije, nedostatak joda uzrokuje slabiju pažnju a kod dece probleme sa učenjem i pamćenjem. Zato, da bi održali funkcije mozga na najvišem nivou, moramo obezbediti redovan unos joda u organizam, naravno u dovoljnoj količini.

S obzirom da organizam ne može proizvesti jod, moramo ga svakodnevno unositi. Dnevne potrebe čoveka iznose 150 mikrograma dok se trudnicama preporučuje 300 mikrograma. Joda najviše ima u hrani morskog porekla a u nešto manjoj količini i u voću i povrću. Kod nas ga ima u mineralnoj vodi bogatoj prirodno rastvorenim jodom. Budući da pečenjem namirnice gube oko 20% joda, a kuvanjem i do 58%, mozak će najviše joda apsorbovati baš preko vode.