Oprez! Nedovoljnim unosom joda dovodimo sebe u opasnost, a JOD naš organizam brani

Objavljeno na portalu Blic žena, 23.10.2017. godine

Oprez! Nedovoljnim unosom joda dovodimo sebe u opasnost, Blic zena 23.10.2017.U Srbiji je zakonom, još pre pola veka uvedeno obavezno jodiranje soli, što nam samim tim govori koliko je joda važan za naš organizam. Malo je poznato da je jod esencijalni mineral koji reguliše većinu metaboličkih procesa u našem telu. Posebno je važan u najranijem periodu razvoja deteta.

Pre svega, jod je bitan za pravilan rad štitaste žlezde koja je ključna za mnoge procese u našem organizmu. Takođe, ima veliki uticaj na mozak, dojke i kožu. Nedostatak joda u bilo kom organu, dovodi do njegove disfunkcije.

Ima mnogo znakova nedostatka joda a najuočljiviji su grčevi u mišićima, gojenje, suva koža, slabo pamćenje, depresija i mnogi drugi. Pravilnim i redovnim unosom, može se preventivno uticati i na ćelije raka dojke, prostate i štitne žlezd, tako što jod izaziva programiranu smrt kancerogenih ćelija-apoptozu. Takođe, jod vrši detoksikaciju našeg organizma čisteći ga od teških metala kao što su brom, živa, arsen, olovo.

Zbog svega navedenog, vidimo koliko je stvarno jod bitan za nas i naše potomke. Zbog sve manje upotrebe jodirane soli u ishrani, sami sebe dovodimo u opasnost, jer ne unosimo dovoljne količine joda na dvenoj bazi. Srećom, ima i drugih načina da se nadoknadi jod. Najbolji izvor su morska riba i alge, artičoke, beli krompir, beli luk, a kod nas mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom. Dnevne potrebe odraslog čoveka iznose 150 mikrograma dok je kod trudnica ta potreba duplirana.