Optimalna količina joda u organizmu

Objavljeno u Bazar – u, 21.04.2017. godine

pr jodJod je bio jedan od prvih minerala za koje je otkriveno da su važni za ljudsko zdravlje. Neophodan je za pravilno funkcionisanje štitne žlezde, jajnika, zdravlje dojki i prostate. Inače, prema tvrdnjama stručnjaka, sadržaj joda u namirnicama zavisi od sadržaja joda u tlu. Takođe, prisustvo veće količine nitrata, fluorida, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa u namirnicama može da omete apsorpciju joda.

Za proveru količine joda u organizmu treba uzeti lugolov rastvor u apoteci. Da biste utvrdili da li vam nedostaje ovaj mineral, razmažite 2-3 kapi lugola na unutrašnju stranu ruke i pratite za koje vreme će koža upiti sav jod. Ukoliko ga upije za 8 sati – imate veliki nedostatak, između 8 i 16 časova – imate umeren nedostatak, a ukoliko jod iščezne između 16 i 24 časa – imate blagi nedostatak.

Jod se nalazi u kuhinjskoj soli, ali treba imati na umu da isparava kada so dugo stoji. Zbog toga ga treba unositi hranom. Njegovi izvori uključuju većinu morskih namirnica, potom maslac, ananas, artičoke, špargle, tamnozeleno povrće i jaja. Važno je znati da određeno povrće, poput kupusa i spanaća, može blokirati apsorpciju joda kada se jede sirovo ili nefermentisano. Važno je znati i da konzumiranje ribe ne pruža jod u velikim količinama.

Šezdeset miliona Japanaca u proseku dnevno unese u organizam 13 miligrama joda i oni su jedna od najzdravijih nacija u odnosu na opšte zdravlje i statistike o kanceru.

Joda najviše ima u morskoj ribi, morskim plodovima, bananama, žumancetu, šargarepi, paradajzu, spanaću, rotkvi, grašku, krompiru, pečurkama, jagodama, kupusu, luku, zelenoj salati…

 

JOD – zaboravljen izvor zdravlja

Danas smo svedoci da je sve više bolesti među čijim je uzrocima  nedostatak esencijalnih nutritijenata, bez kojih ne možemo normalno da funkcionišemo.Među njima je i jod, mineral čiji nam nedostatak može uzrokovati mnoge male i velike tegobe.Ranije je jod korišćen kao lek za mnoge bolesti. Međutim, pojavom lekova jod je potisnut u drugi plan, a njegove dobre osobine polako zaboravljene.

Jod je pre svega bitan za rad naše štitne žlezde, koja utiče na mnoge procese u našem telu. Pored štitne žlezde, ima veliki uticaj i na mozak, dojke, kožu, želudac. Nedostatak joda u bilo kom organu dovodi do njegove disfunkcije. Ima mnogo znakova nedostatka joda. Najuočljiviji su grčevi u mišićima, gojenje, suva koža, slabo pamćenje, depresija i mnogi drugi. Pravilnim unosom, može se preventivno uticati i na rak dojke, prostate i štitne žlezde. Takođe, jod vrši detoksikaciju našeg organizma čisteći ga od teških metala kao što su brom, živa, arsen, olovo.

Da je jod prirodni lek za organizam govori i činjenica da su Japanci najzdraviji narod na svetu. U Japanu je unos joda čak 80 puta veći nego u ostalim delovima sveta. Inače, Japanci su jedan od  najinteligentnijih naroda sveta, jer dovoljnom količinom joda obezbeđuju stvaranje razgranate neuronske mreže. Takođe, imaju najmanji procenat malignih oboljenja.

Najbogatiji izvori joda su morske alge, jodirana so, ananas, artičoke, a kod nas i jedna mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.