Pažnja! Od joda zavisi vaše zdravlje

Objavljeno u magazinu Lepa i srećna, 01.11.2017. godine

paznja od joda zavisi vase zdravlje, lepa i srecna 01.11.2017.Svi minerail i vitamini imaju svoju ulogu u našem organizmu. Jedan od esencijalnih minerala je upravo JOD koji ima mnogo veći značaj nego što možemo da pretpostavimo. On utiče na većinu metaboličkih procesa čak i u embrionalnom razvoju.

Osnovni gradivni element hormona štitaste žlezde, koji utiče na brojne procese u organizmu, je JOD. Neophodan je za normalan rast i razvoj svih ćelija i tkiva. Jod, kao ključan faktor rasta,  pomaže razvoj zdravog tkiva, posebno mozga, gde podstiče stvaranje novih nervnih ćelija, razgranavanje, povezivanje i oblaganje nervnih završetaka, još u majčinom stomaku. Trudnice ne smeju dozvoliti manjak joda u ishrani, jer u suprotnom postoji velika šansa da rode decu koja će imati poteškoće s fizičkim razvojem i razvojem mozga. Jod izaziva odumiranje ostarelih, izmenjenih i zaraženih ćelija, što ga čini neophodnim u odbrani protiv infekcija i raka.

Pored svega navedenog, vidimo da je jod neophodan našem organizmu. Telo nije u stanju da ga proizvodi pa ga moramo svakodnevno unositi. Joda najviše ima u morskoj ribi i algama, ima ga u brusnicama, malinama, bananama, belom krompiru, pasulju. Međutim, u termičkoj obradi namirnice izgube čak do 48%  joda pa je najbolje rešenje mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.