Pažnja – štitasta žlezda utiče na rad i funkcionisanje celog tela

Objavljeno u magazinu Ilustrovana politika, 06.06.2017. godine

Jod je najbolja zaštita za organizam

Važnost i značaj štitaste žlezde za organizam poznata je i nesporna.
Nastanak mnogih bolesti dovodi se u vezu sa štitastom žlezdom, a većina njih izazvana je nedostatkom joda.

ilustrovana 06062017 2 (1)

Jod je pre svega odgovoran za pravilan rad štitnjače. Zbog hormona koje luči, štitasta žlezda utiče na mnoge procese u organizmu. Hormoni T3 i T4 utiču na regulaciju telesne temperature, metabolizma, rada srca i funkcionisanja nervnog sistema. Pojačano ili smanjeno lučenje hormona štitaste žlezde, usled nedostatka joda, odražava se na rad srca, metabolizam, nervni sistem, a kod žena i na reproduktivnu sposobnost. Namirnice bogate jodom umanjuju rizik od obolevanja, dok ga stres povećava.
zena JOD
Da bi štitasta žlezda dobro radila, potrebno joj je 150 mikrograma joda dnevno, ali za dobro funkcionisanje celog organizma trebalo bi da se svakoga dana unese oko 300 mikrograma ovog minerala. Ljudsko telo ne može da skladišti jod, te je stoga neophodno da se on unosi svakodnevno.

Kako bi se zadovoljile dnevne potrebe za jodom, trebalo bi da se konzumiraju namirnice koje su njime bogate, kao što su morski plodovi, alge, ananas, artičoke, šargarepa, brokoli, jodirana so, a kod nas postoji i voda bogata prirodno rastvorenim jodom.

jod u kvadrat

Pojačano ili smanjeno lučenje hormona štitaste žlezde, usled nedostatka joda, odražava se na rad srca, metabolizam, nervni sistem, a kod žena i na reproduktivnu sposobnost.