Praznična trpeza ne može bez joda

Objavljeno u Dnevnik-u, 06.01.2018.

Uvek na prazničnoj trpezi – gazirana voda

„Obična ili gazirana?“ pitaće vas domaćin na slavlju ili konobar u restoranu.
Gazirana voda dobija se dodavanjem ugljen dioksida pod pritiskom u vodu. Rezultat toga je da voda sadrži slabu, ugljičnu kiselinu, koju dok pijete, može izazvati štucanje i stvaranje gasa u probavnom sistemu. Italijanski istraživači pokazali su da pijenje gazirane vode značajno poboljšava varenje kod osoba sa čestom dispepsijom, gorušicom i da u mnogome doprinosi normalizaciji stolice kod osoba sa hroničnim zatvorom.

dnevnik 06012018Ukoliko pijete puno gazirane vode, možete se osetiti nadavano. Istraživači u Japanu otkrili su da se ta nuspojava može dobro iskoristiti. Otkrili su da samo jedna čaša gazirane vode oslobađa oko 900 ml gasa, što polako širi želudac i daje osećaj sitosti, a to su i pokazali ispitivanjem na dve grupe žena. Žene koje su pile, u periodu praćenja, gaziranu vodu, osećale su se ugodno i uspele su da izbegnu prejedanja tokom praznika, izlazaka i noću.

Čuvena Framingham Heart studija proučava faktore rizika za bolesti srca od 1948. godine na više desetina hiljada ljudi. Godine 2006. tim je u okviru studije ispitivao odnos gustoće kostiju i gaziranih pića kod više od 2.500 ispitanika. Kod žena koje su pile tri puta nedeljno gazirane slatke napitke (kola, sokovi), postoji smanjenje prosečne mineralne gustoće kostiju, dok kod žena koje su pile gaziranu vodu, nije bilo smanjenja gustoće kostiju.
Odličan izbor za ove praznične dane, za vas je gazirana mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom, osim što pomaže u varenju slavske hrane, potpuno je bezbedna za vaše zdravlje.
Istraživanja su pokazala da nekoliko čaša šampanjca nedeljno, pored drigih prednosti koje ima po vaše zdravlje, poboljšava prostornu memoriju.
S obzirom da gazirana voda sa prirodno rastvorenim jodom puna mehurića,pozitivno utiče na koncentraciju, popite šampanjac među vodama – GAZIRANU VODU i za vas nema brige: dobra memorija i koncentracija su zagarnatovane.