Prva linija odbrane od raka dojke

Objavljeno u magazinu Lepa i srecna, 01.09.2017.

Znacaj i vaznost joda, lepa i srecna 01092017Prevencija je najbolji lek. Prema rečima američkog hirurga Donalda Milera Džuniora, žene obolele od raka dojke u većini slučajeva imale su izrazit deficit joda u svom organizmu. Zbog toga lekari skreću pažnju na važnost redovnog unosa joda. Naučnici su dokazali da je jod esencijalan za zdravlje mlečnih žlezda odnosno ženskih dojki.
Zabeleženo je da žene koje obole od ove vrste karcinoma imaju povišen estrogen i nizak nivo progesterona u tkivu dojke. Upravo jod i tiroidni hormoni regulišu nivo estrogena, pa samim tim smanjuju rizik od ovog oboljenja. Ne smemo zaboraviti ni važnost preventivnih pregleda radi otkrivanja raka dojke.
Na sreću, potrebna dnevna količina joda lako je nadoknadiva putem hrane i pića. Dnevna potreba odraslog čoveka iznosi oko 150 mikrograma, dece oko 130, a trudnicama se preporučuje 300 mikrograma joda. Najbogatije namirnice jodom jesu morske alge i morski plodovi, manje ga ima u povrću i mlečnim proizvodima, a kod nas ga ima u mineralnoj vodi bogatoj prirodno rastvorenim jodom.