Ruski doktor mart – Jod doprinosi dobrom zdravlju

Objavljeno u Ruskom doktoru, mart 2017.

Svakoj ćeliji u ljudskom telu treba jod. To je posebno važno kad je reč o ženskim grudima. Tkivo dojki sadrži više joda nego štitna žlezda, za koju je odavno poznato da ne može funkcionisati bez ovog minerala. Zdravim dojkama jod nudi i antioksidativno dejstvo, a pored toga sprečava nastanak mnogih bolesti, uključujući one najteže, poput kancera. Motiv više da uzimaju dovoljne količine joda imaju dojilje. Preporučene dnevne količine za majke koje doje čak su dvaput veće – oko 300 mikrograma. Jod je dojiljama potreban i za normalno funkcionisanje organizma i za laktaciju i razvoj deteta. Naime, taj mineral posebno je važan za razvoj mozga, a najbolji način da novorođenče unese u organizam dovoljno joda jeste majčino mleko.

Prema procenama, oko 40 procenata svetske populacije danas ne uzima dovoljno joda. Na nedostatak joda posebno su osetljivi vegani ili osobe koje nastoje da regulišu ishranu. Ako ste na dijeti, ne zaboravite na jod. Taj mineral neophodan je ćelijama kako bi hranu pretvorile u energiju.

Znakove nedostatka joda, poput grčeva u mišićima, hladnih ruku i stopala, loše memorije, zatvora, opšte slabosti, suve kože ili lomljivih noktiju, nipošto ne treba ignorisati. Jod je mineral koji u našem organizmu ima više životno važnih funkcija: čisti arterije, sprečava infarkt i moždani udar, uravnotežuje hormone, poboljšava mentalne funkcije…Vodeći stručnjaci u istraživanjima o jodu preporučuju barem 13 miligrama dnevno odraslim osobama, jer smatraju kako su sadašnje preporuke ( 150 mikrograma ) nedovoljne da se zadovolje potrebe i drugih organa.

Ruski doktor mart - Jod doprinosi dobrom zdravlju