Šokantno – jod određuje IQ bebe

Objavljeno na portalu 021, 05.05.2017. godine

http://www.021.rs/story/Zivot/Zdravlje/162164/Jod-odredjuje-IQ-bebe.html
Glavni preduslov za rođenje zdrave bebe je pravilna ishrana majke u toku trudnoće. Prema istraživanju naučnika sa Surrey Univerziteta, najvažniji je pravilan unos joda. Upravo jod je krucijalan za neurološki razvoj mozga fetusa.
Zadatak istraživanja sa Lancet instituta je bio u pronalaženju dve primarne informacije koje se odnose na jod. Prvo, do koje mere nedostatak joda u toku trudnoće utiče na IQ dece posle rođenja.
Drugo, da li nedostatak joda predstavlja pretnju i za razvijene zemlje.
U osmoj i devetoj godini života kod dece trudnica, koja su učestvovala u istraživanju, urađeni su IQ testovi kao i testovi koji pokazuju kakva je njihova sposobnost čitanja i razumevanja. Rezultati su bili poprilično šokantni. Deca trudnica sa blagim ili umerenim nedostatkom joda u trudnoći su imala smanjen IQ i imala su ozbiljnih problema sa razumevanjem i čitanjem tekstova.
S obzirom da je studija rađena u Engleskoj naučnici su ostali zapanjeni i činjenicom da su čak i razvijene zemlje pogođene nedostatkom joda.
Jod se ne skladišti u našem organizmu, pa ga je neophodno redovno unositi u dovoljnim količinama. U trudnoći su te količine povećane. Najviše joda se nalazi u hrani morskog porekla, ali i u vodama bogatim prirodno rastvorenim jodom.