Štitasta žlezda ne može bez joda

Objavljeno u Dnevnik-u, 24.09.2017. godine

Stitasta zlezda ne moze bez joda, Dnevnik 2509 (1)Štitasta žlezda možda nije prva stvar koje ćete se setiti kad je zdravlje u pitanju ali to ne znači da je manje bitna. Naprotiv, ona je odgovorna za većinu procesa u našem telu. Ono što malo ljudi zna jeste da njeno funkcionisanje zavisi od JODA. Upravo je jod mineral koji je neophodan svakoj ćeliji našeg organizma. Ima vitalnu ulogu u nastanku života i očuvanju zdravlja.
JOD je osnovni gradivni element hormona štitaste žlezde koji utiču na skoro sve metaboličke procese u organizmu.
Pojačano ili smanjeno lučenje hormona štitaste žlezde, usled nedostatka joda, odražava se na rad srca, metabolizam, nervni sistem, a kod žena i na reproduktivnu sposobnost. Dakle, pravilan rad štitaste žlezde je ključni faktor da naš organizam ne pati, a to nam obezbeđuje redovan unos JODA.
Jod naš organizam ne proizvodi pa ga moramo svkodnevno unositi. Najbolji i najzdraviji način za unos joda su hrana i piće. Namirnice koje sadrže najviše joda su morski plodovi i alge, zatim ga ima u povrću kao što su blitva, bela repa, tikvice, beli krompir i beli luk. Budući da se minerali najbolje apsorbuju kroz vodu, treba uzeti u obzir da na našem podneblju postoji i mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.
I, na kraju, ne zaboravite: ono što vam treba je voda jer štitasta žlezda ne može bez joda!