Trudnicama ne sme da fali jod

Objavljeno u Dnevnik-u, 12.11.2017. godine

Trudnicama ne sme da fali jod, Dnevnik 12.11.2017.Unos vitamina i minerala je izuzetno važan i za majku i za plod ali ipak postoje minerali koji više utiču na razvoj ploda. Jedan od esencijalnih minerala je jod.
Jod je podjednako važan i za majku i za dete. Ovaj mineral je sastavni deo hormona štitaste žlezde koji utiču na većinu procesa u našem telu. Redovan unos joda u trudnoći i u periodu ranog razvoja deteta, bitan je za razvitak mozga ploda jer utiče na stvaranje neuronske mreže.
Nedostatak joda u trudnoći može da se dovede u vezu i sa kasnijim mentalnim poremećajima deteta, što ima teške posledice. Stoga je važno da majka svakodnevno unosi dovoljne količine joda.

Dnevna potreba za jodom iznosi 150 mikrograma dok je trudnicama potrebno duploviše, oko 300 mikrograma. Ljudsko telo ne može da proizvodi jod pa bi stoga trebalo redovno da se unosi. Načina za to ima mnogo, a svako može da izabere onaj koji mu najviše prija. Joda ima najviše u morskim algama i ribi. Manje ga ima u povrću kao što su beli luk, beli krompir, grašak i tikvice. Međutim, termičkom obradom gubi se skoro 50 odsto joda iz namirnica, te je najbolje rešenje piti mineralnu vodu bogata prirodno rastvorenim jodom. Na taj način se jod najbolje apsorbuje u organizmu, a i telo dobija neophodnu tečnost.