Trudnice pažnja obezbedite desetku za vašu bebu

Objavljeno u magazinu Lepota i zdravlje, 01.09.2017. godine

trudnice paznja, Lepota i zdravlje 01092017Odavno je poznato da je jod veoma bitan mineral za naš organizam zbog toga što utiče na razvoj i rad svakog organa u telu, a naročito štitne žlezde.

Zbog toga je veoma bitno da žene u drugom stanju redovno i u dovoljnim količinama unose jod. Ukoliko štitna žlezda kod trudnica ne obavlja svoju funkciju povećava se rizik od prevremenog porođaja, a može dovesti do nepravilnosti u telesnom rastu i izgledu ali i mentalnom razvoju fetusa.

Srećom, količine koje su potrebne čoveku na dnevnom nivou za pravilan rad štitne žlezde nisu velike i lako se mogu nadoknaditi. Sa samo 150 mikrograma dnevno, čovek zadovoljava svoje dnevne potrebe za jodom, dok su kod trudnica te potrebe malo veće, oko 250 mikrograma. Međutim, za zdravu mamu i bebu bitno je svakodnevno unošenje joda, ovog dragocenog minerala, jer ga naš organizam sam ne može stvoriti.
Najviše joda se nalazi u hrani morskog porekla ali budući da nisu svi ljubitelji morske hrane, postoje i druge alternative. Joda ima u voću i povrću, a kod nas čak i u vodi bogatoj prirodno rastvorenim jodom.