Uz dovljno JODA do iq boda

Objavljeno na portalu B92, 16.10.2017. godine

Nedostatak joda pre treće godine života TRAJNO smanjuje količnik inteligencije.

uz dovljno joda do iq boda, b92 16.10.2017.Uspeh u školi i količina joda koju unosimo u naš organizam su tesno povezani.
Mozak se najintenzivnije razvija do treće godine života. U trudnoći se kod fetusa svakog minuta stvara oko 2,5 miliona novih nervnih ćelija. Oko 50 odsto svojih sposobnosti za učenje razvijamo do četvrte godine života, a 30 % do osme godine života, prema podacima MENSE. Tih prvih godina u mozgu uspostavljamo glavne puteve učenja.
JOD  je ključan mineral za pravilan razvoj mozga, stvaranje nervnih ćelija, njihovo razgranavanje i povezivanje. Sve ovo, JOD ostvaruje preko hormona štitaste žlezde čiji je osnovni gradivni elemenat. Mozak bebe razvija se pre nego što se formira bebina štitasta žlezda, tako da do treće godine života, bebin razvoj potpuno zavisi od količine joda u ishrani majke.

Nedostatak joda pre treće godine života TRAJNO smanjuje količnik inteligencije.

Prema istraživanjima UNICEF-a, školski uspeh dece koja su ishranom unosila manje joda do treće godine, već je u nižim razredima osnovne škole za oko 30% lošiji. ŠOKANTAN podatak je da su upravo razvijeme zemlje zapadne Evrope i SAD u najvećem riziku, zbog trenda nesoljenja hrane.

Da je adekvatan unos joda PRESUDAN za pravilan razvoj mozga, za rast, i razvijanje motornih i intelektualnih sposobnosti, klinički je dokazano.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije nedostatak joda najčešći je pojedinačni uzrok umne zaostalosti u svetu a opet lako ga je sprečiti ishranom bogatom ovim dragocenim mineralom. Najviše ga ima u hrani iz mora, jodiranoj soli i mineralnoj vodi koja ga sadrži kao prirodno rastvorenog.

ZAPAMTITE: Dnevne potrebe u jodu su male, svega do 300 mikrograma, ali BEZ JODA NEMOGUĆ je RAST i RAZVOJ tela i MOZGA.