UZ JOD ORGANIZAM BOLJE FUNKCIONIŠE

Objavljeno u Dnevniku 25.06.2017. godine

Nedostatak esencijalnih supsatnci može da izazove mnoge tegobe

U današnje vreme suočeni smo s mnogim bolestima koje nastaju zbog nedostatka esencijalnih supstanci, bez kojih ne možemo normalno da funkcionišemo, ni da budemo potpuno zdravi. Među njima je i jod, element čiji nedostatak može da izazove mnoge tegobe.
Ranije je jod korišćen u lečewu mnogih bolesti. Pojavom modernih hemijskih lekova, ta jeftina i delotvorna terapija pala je u zaborav.
Od davnina je poznato da jod poboljšava rad mozga, štiti od raka, jača imunitet, štiti od bolesti srca, prirodni je antibiotik, deluje protiv parazita, odlično je sredstvo za dezinfekciju, uravnotežava rad hormona, smanjuje pojavu cista.

kocka joda

Jod prvenstveno igra ulogu u radu štitnjače, žlezde koja utiče na mnoge procese u telu, što ne bi trebalo da se zaboravi. Ovaj element je bitan i za mozak, dojke, kožu, želudac, timus, gušteraču i cerebralnu spinalnu tečnost.
Nedostatak joda u bilo kojem od tih delova tela dovodi do njegove disfunkcije. Znaci koji ukazuju da je u organizmu manjak joda su grčevi u mišićima, hladne ruke i stopala, sklonost debljanju, loša memorija, zatvor, depresija, edemi, mialgija, slabost, suva koža, lomljivi nokti.
Manjak joda u organizmu može da dovede i do hipotireoze, gušavosti, debljanja, mentalne retardacije i nekih vrsta raka.

zena JOD
Ranije se jod se koristio za dezinfekciju vode i zemljišta, nakon čega su statistike beležile manje obolelih od raka.
Jedan od naroda sa najnižom stopom obolelih od raka su Japanci, koji u proseku unose 13 mg joda na dan, zahvaljujući ishrani bogatoj ovim elementom. Namirnice koje oni koriste su alge, riba, školjke i rakovi, a na našem podneblju imamo mineralnu vodu bogatu prirodno rastvorenim jodom. Japanci spadaju među najinteligentnije narode sveta, što bi jednim delom moglo da se pripiše i jodu koji poboqšava funkcije mozga.
Leto je pred nama, zato je korisno da se piju veće količine vode i tako se obezbede dovoljne količine joda!