Važnost joda u sprečavanju bolesti

Objavljeno u časopisu Politikin zabavnik, 25.08.2017. godine

Vaznost joda u sprecavanju bolesti, Politikin zabavnik 25082017Jedan od uzroka slabljenja imunog sistema našeg organizma je nedostatak vitamina i minerala. Tada je organizam najranjiviji, dolazi do slabosti a kasnije i do bolesti, lakših ili težih. Jedino način da ovo sprečimo je prevencija. Mineral koji nikako ne bi smeo da nam fali je – JOD.
Jod je mineral koji se nalazi u svakoj ćeliji u našem telu. Prema najnovijim kliničkim studijama, sve je više dokaza da je hronični nedostatak joda u ishrani odgovoran za širenje bolesti štitaste žlezde ali i raka dojke. Naime, nezavisno sprovođene studije došle su do istog zaključka. Žene obolele od raka dojke, imale su u svom organizmu izrazit deficit joda.
2006. godine, dr Ashutosh Shrivastava je sa timom stručnjaka sproveo istraživanje čiji je rezultat bio da upravo jod izaziva kod ćelija raka apoptozu tj programirano odumiranje kancerogenih ćelija. Obzirom da naše telo ne može samo da proizvode jod, jedini način da sebi obezbedimo dovoljne količine joda, jeste da ga svakodnevno unosimo..
Joda najviše ima u morskim algama i plodovima. Takođe ga ima u tikvicama, belom luku, bundevi, grašku. Međutim, u vrelim tropskim danima, najbolje je da ga unosimo putem vode. Kod nas postoji mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom koje je najbolji izbor za vrele dane. Na taj način hidriramo organizam i nadoknađujemo preko potrebni jod.