Jod blagotvoran za grudi i tiroidu

Objavljeno na sajtu Bazar-a 27.02.2017. godine.

 

bazarBrojne studije pokazale su da postoji jasna veza između poremećaja u radu tiroidne žlezde i raka dojke, a upravo jod može biti faktor koji ih povezuje, tvrdi nutricionista Teri Lemerond.

Tu tezu, koja je bila uporište i brojnim radovima lekara i stručnih medicinskih timova, neumoljivo je potvrdila statistika. Danas, jedna od osam žena u Americi u toku svog života oboli od raka dojke, a pre samo tridesetak godina, rak dojke bio je dijagnostikovan kod jedne od dvadeset žena. Pogoršanje je, tvrdi američki stručnjak, pre svega, rezultat promena u ishrani i činjenice da danas unosimo mnogo manje joda nego ranije. Svoju tezu potrkrepljuje još nekim brojkama.

Tako ističe da žene u Japanu, koje unose mnogo više joda kroz namirnice bogate tim mineralom (pre svega morske plodove, ribu), u značajno manjem procentu oboljevaju i od raka dojke i od problema sa tiroidnom žlezdom. Genetika je, tvrdi ovaj autor isključena, jer kada Japanke emigriraju u Sjedinjenje države i pređu na “zapadnjačku” ishranu, procenat onih kod kojih se dijagnostikuje rak dojke i oblici tiroidne disfunkcije drastično raste.

Delotvornost joda, ne vezuje se samo za zdravu tiroidu, već značajno mesto zauzima i njegova preventivna funkcija kod nekih oblika kancera. Naučni testovi pokazali su da ukoliko ćelije raka dojke koje su osetlive na estrogen izložite povećanim količinama joda usporavate njihov rast i mogućnost deobe. I tu nije kraj dobrih statistika terapije jodom, tvrdi Lemerond. Pozivajući se na jednu studiju, priznati američki stručnjak navodi da je čak 98% žena do kraja terapije jodom bilo oslobođeno jakih bolova, a kod 72% ispitanica zabeleženo je poboljašnje u tkivu dojki.

Treba reći da je organizmu dnevno potrebno minimalno 150 mikrograma joda (I to je doza koju je propisala Svetska zdrastvena organizacija), ali se preventivno dejstvo postiže tek unošenjem većih količna. Opasnosti od toga da ćete uneti previše joda nema, jer ne treba zaboraviti da ljudi u Japanu konzumiraju dnevno 12 miligrama joda, što je desetostruko više od preporuke SZO. Ipak, promeniti način ishrane nije lako, posebno, ako se zna da nam ni alge, ni morski plodovi nisu baš bliski, ali treba reći, da se u našoj zemlji može naći mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.